Sdružení slováckých vinařů se v termínu 6. - 7. června 2015 v Letenských sadech zúčastní největšího gastronomického festivalu v Praze - FRESH festivalu.
Na stánku našeho Sdružení se můžete těšit na 42 špičkových vín od 6 vinařství ze slovácké podoblasti:
Vinařství Dufek Svatobořice-Mistřín, www.vinarstvi-dufek.cz
Víno Blatel Blatnice pod Sv. Antonínkem, www.vinoblatel.cz
Vinařství Štěpán Maňák Žádovice, www.vinarstvi-manak.cz
Rodinné vinařství Košut Moravská Nová Ves/Prušánky, www.vinarstvikosut.cz
Vinařství Spielberg Archlebov, www.spielberg.cz
Vinařství Richard Tichý Hrušky, www.vinorichard.cz
Na hlavním pódiu Prima FRESH festivalu se budou střídat kuchařské show profesionálních kuchařů i známých osobností, které jsou vyhlášené svým kladným vztahem k jídlu. Z druhého pódia budou vést slavní hosté kulinářské workshopy a vařit přímo na místě si s nimi mohou vyzkoušet návštěvníci festivalu. V přestávkách mezi kuchařskými show vystoupí komici z pořadu Na stojáka.
Přímo v areálu festivalu se pak bude prezentovat řada restaurací, z nichž některé nabídnou skutečně originální kulinářské zážitky. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček bude podávat extrémní pochutiny – krajtu královskou, krokodýla, žáby či maso ze zebry - a představí i molekulární gastronomii. Oblíbená food blogerka Veronika KOKO Kokešová ve spolupráci s restaurací Tamarind Tree představí svoje chilli menu.
Areál festivalu se pro návštěvníky otevře v sobotu v 10 hodin. „Hned první den předvedou své kuchařské show dvě krásné dámy – Karolína domácí kuchařka známá z TV Prima a herečka Markéta Hrubešová. Doplní je například italský kuchař a majitel restaurací v Praze a Brně Riccardo Lucque a jak vařit zdravě a chutně ukáže výživový poradce Petr Havlíček,“ podotýká k programu úvodního dne Petr Jirásek.
Prima FRESH Festival v sobotu dále představí jedna z nejlepších food blogerek u nás Veronika KOKO Kokešová, Petr Koukolíček se svým extrémním cateringem a největší hvězda mezi českými šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich. Jeho tvář je s festivalem spojená už od úplných začátků v roce 2011. „Akce má dobrou atmosféru, na pořadatele je spolehnutí a je to takové demokratičtější než ostatní festivaly. Na pódiu je skvěle vybavená kuchyň, moderátor je v pohodě a mám to blízko,“ říká se svým typickým humorem Zdeněk Pohlreich.
V neděli 7. června uvaří z hmyzu Milan Václavík a své umění předvedou další kuchařská esa – Marcel Ihnačák, Roman Paulus a Jiří Štift. „Vaření jako koníček se stalo velmi oblíbenou aktivitou a je to dobře. Jen málo co nás spojuje tak jako dobré jídlo. Loni jsem byl na festivalu v Pardubicích, který měl skvělou atmosféru, letos jsem se zúčastnil Prima FRESH Festivalu v Plzni a už se těším, že si to samé zopakuji i v Praze. Při mojí cooking show chci vařit z lokálních surovin, a proto jsem zvolil Sumce a Okouna,“ říká Jiří Štift, Pohlreichův žák.
Úplně na závěr festivalu vyhlásí paní Irena Ropková - radní hl. města Prahy držitele titulu Restaurace FRESH Festivalu Praha. Z dvaceti špičkových restaurací, které nabídnou svá degustační menu, ji vyberou přímo návštěvníci Prima FRESH Festivalu. Z dvacítky piv čepovaných v areálu zvolí takéPivo FRESH Festivalu Praha. Kdo upřednostňuje spíše kvalitní vína, bude si moci vybrat z nabídky desítky vinařů.
V sobotu 6. června bude areál otevřen od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 18:00 hodin (vstupné 100 Kč).
Více informací na www.freshfestival.cz
Aktualizováno 21. 08. 2023
První hodnocení Národní soutěže vín 2023 na Moravě patřilo již tradičně vínům ze Slová…
Na Slovácku je Šampionem červené víno z vinařství Karel NovotnýAktualizováno 11. 08. 2022
Národní soutěž vín 2022 se přesunula na jižní Moravu a seriál hodnocení zde tradičně…
Šampionem na Slovácku se stal Sauvignon z Vinné sklepy Skalák